Ford Genk

Woordenwisselingen tussen stakers en werkwilligen (video)

Print
Enkele honderden werknemers van de vier toeleveranciers van Ford Genk zijn omwille van de blokkades naar huis teruggekeerd. Bij Ford Genk zelf is ongeveer 65 procent van de mensen naar binnen gegaan, voldoende om de band opnieuw op te starten. Zij kregen aan de ingang wel wat verwijten naar het hoofd geslingerd van collega's die het werk niet willen hervatten.

Lang zal er echter niet gewerkt kunnen worden: bij de toeleveranciers wordt er gestaakt en de voorraad bedraagt maximaal 2 uur. Daarna zullen de werknemers opnieuw naar huis worden gestuurd.

Lees ook: Toeleveranciers verhinderen Ford-arbeiders aan de slag te gaan

De situatie rond de Genkse autofabriek is nog onveranderd. De menigte aan de toegang naar de toeleveranciers zwol op een bepaald moment aan tot circa 700 mensen, maar ruim de helft daarvan is intussen opnieuw naar huis gegaan omdat ze toch niet aan het werk kunnen.


Bij Ford Genk werden de werkwilligen niet tegengehouden, maar was er wel wat tumult met collega's die tegen de werkhervatting hebben gestemd. Het bleef bij enkele scherpe woordenwisselingen.

Naar schatting 65 procent van de Ford-werknemers is de fabriek binnengegaan, maar ze kunnen daar weinig doen omdat er geen onderdelen vanuit de toeleveringsbedrijven aankomen. Door zich aan te melden komen zij wel in aanmerking voor een werkloosheidsvergoeding door overmacht.

Belga
Foto's TP