Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque Coach van het Jaar

Print
Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque Coach van het Jaar

Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque Coach van het Jaar

De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque is maandagavond op het FIFA Gala in het Zwitserse Zürich verkozen tot Coach van het Jaar 2012.

De 62-jarige Del Bosque leidde de Spaanse nationale elf op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne naar zijn tweede opeenvolgende Europese titel. In 2010 pakte 'La Roja' onder zijn leiding ook al de wereldtitel. In de verkiezing haalde hij het voor Josep (Pep) Guardiola (ex-Barcelona), de laureaat van een jaar eerder, en Real Madrid-coach José Mourinho. Del Bosque kreeg de trofee uit handen van de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari.

Pia Sundhage

Bij de vrouwen ging de trofee naar de Zweedse Pia Sundhage. Zij leidde de VS in Londen naar olympisch goud en tekende in september een contract als bondscoach van de Zweedse vrouwen. Ze werd verkozen boven Bruno Bini (Frankrijk) en Norio Sasaki (Japan).

Later op de avond wordt de Gouden Bal uitgereikt. De drie overgebleven genomineerden zijn Lionel Messi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid). De voorbije drie edities ging de felbegeerde trofee naar Messi, die ook nu topfavoriet is.