Merk 'Allah' is geweigerd

Print
Merk 'Allah' is geweigerd

Merk 'Allah' is geweigerd

De registratie van het merk Allah is maandag geweigerd door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dat zegt het Nederlandse persagentschap ANP, op basis van bronnen bij consultant Chiever. BBIE wil zijn beslissing niet toelichten.

Het merkenbureau zou van mening zijn dat een algemeen bekende naam als 'Allah' geen onderscheidend vermogen heeft. Om die reden kan de naam niet als merk geregistreerd worden, luidt het. De merkregistratie werd eind december aangevraagd door kunstenaar Teun Castelein.

Maar bij Chiever vindt men het vreemd dat het merkenbureau zich beroept op deze weigeringsgrond. In het verleden accepteerde het BBIE andere, vergelijkbare merken immers wel. Zo vond Chiever de geregistreerde merken Mohammed, Jesus, God Fix It en Gods' Toys. "Het is dan ook de vraag waarom een naam als Allah niet onderscheidend zou zijn voor bijvoorbeeld kleding en Jesus wel", aldus Bas Kist van het juridisch adviesbureau.

Goede zeden

Het BBIE had ook kunnen kiezen voor een andere, meer voor de hand liggende weigeringsgrond die in de wet is te vinden, meent Chiever. "De wet bepaalt dat een merk ook wegens strijd met de openbare orde of de goede zeden geweigerd kan worden. Dat was in onze ogen logischer geweest", zegt Kist.

Maar volgens hem is het BBIE waarschijnlijk niet erg happig om de zedenmeester te spelen. "Vrijheid van meningsuiting is in Nederland natuurlijk een groot goed. Om die reden zijn de weigeringen op basis van strijdigheid met de openbare orde op de vingers van één hand te tellen". Zo werd enige tijd geleden het merk JODEN voor douchekoppen geweigerd, net als een logo van een kabouter die de Hitlergroet bracht met een swastika om zijn arm.

Belga

Foto: EPA