Tot twee jaar cel geëist voor Chileens-Cubaanse dievenbende

Print
Tessenderlo - Voor de Hasseltse correctionele rechtbank heeft de aanklager maandag celstraffen van twee jaar en anderhalf jaar gevorderd tegen vier leden van een dievenbende die op 14 november - na een helse achtervolging via de E314-autoweg - in Grobbendonk kon ingerekend worden.De politie zette daarbij een helikopter in en vuurde waarschuwingsschoten af.
De dieven, drie Chilenen (21, 26, 43) en één Cubaan (37), hadden toegeslagen in drie woningen aan de Staatsbaan en aan de Gerhoevenstraat in Ham en aan de Vorsterweg in Tessenderlo. Ze sloegen op de vlucht in een voertuig dat ze vier dagen eerder in Nederland hadden gekocht of 'ter beschikking gekregen', zoals één van de beklaagden het verwoordde. Ze lieten de wagen achter op de pechstrook van de autoweg en poogden te voet te ontkomen, maar konden alle vier ingerekend worden.
De vier beweren dat ze in België waren beland, toen ze op zoek waren naar werk. Ze hadden - naar eigen zeggen - hun hoop gesteld op een baan in de Antwerpse petroleumindustrie, maar vingen er bot. Bovendien zaten ze door hun geldreserve heen. De inbrekers hadden o.m. foto-apparatuur, een laptop, juwelen en geld geroofd. Die buit is teruggevonden in de vluchtauto, benevens inbrekersmateriaal.
De zwaarste straf, twee jaar cel, is enkel geëist tegen de oudste arrestant, een Chileen die zich uitgeeft voor kledingontwerper. De verdediging legde vooral de nadruk op de uitzichtloze situatie waarin het viertal zich bevond: Ze hadden geen geld om eten te kopen en de winterkoude stond voor de deur. De rechter velt vonnis op 4 februari.
JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio