Rechtbank geeft groepsverkrachters nog even uitstel

Print
Rechtbank geeft groepsverkrachters nog even uitstel

Rechtbank geeft groepsverkrachters nog even uitstel

Advocaten ruziën erover of de vermoedelijke moordenaars van de verkrachte Indiase studente mogen verdedigd worden. De mannen zitten nog steeds zonder rechtsbijstand vast in de beruchte Tihar-gevangenis van New Delhi. Donderdag wacht hen een tweede hoorzitting.

Voor het moordproces tegen vijf vermoedelijke geweldenaars van het slachtoffer van verkrachting in India heeft de rechtbank de beschuldigden een ultimatum gesteld voor hun zoektocht naar een advocaat. Indien ze bij de volgende hoorzitting van donderdag niemand gevonden hebben zal de rechtbank hen een toegevoegde verdediger toewijzen, zei de vrouwelijke rechter Namrita Aggarwal in New Delhi.

Vervolgens neemt een snelrechtbank de zaak over. Maandag kregen de beschuldigden kopieën van de aanklacht, vooraleer de politie hen terugbracht naar de gevangenis. Ze riskeren de galg.

Aggarwal liet de afgeladen volle gerechtzsaal ontruimen, omdat ze de veiligheid van de vermoede verkrachters in de chaotische menigte in gevaar zag komen.

In de zaal was het al tot tumultueuze taferelen gekomen. Advocaten ruzieden met elkaar, nadat twee onder hen hadden aangeboden de beschuldigden te verdedigen. Ze wilden daarmee een boycot van de orde van advocaten in het district doorbreken. Die had beslist een verdediging van de mannen "uit morele overwegingen" te weigeren. Tot nog toe is er nog op geen enkele advocaat beroep gedaan.

Het 23-jarige slachtoffer werd op 16 december in een rijdende bus in New Delhi verkracht en gefolterd. Anderhalve week geleden bezweek ze aan haar verwondingen. Haar vriend overleefde het incident.

Foto AFP