Federauto bezorgd over stijgende economische werkloosheid in garages

Print
Federauto bezorgd over stijgende economische werkloosheid in garages

Federauto bezorgd over stijgende economische werkloosheid in garages

Federauto, de confederatie van de Belgische autohandel en -reparatie, maakt zich zorgen over de garagesector.

De gedaalde omzet binnen de sector vertaalde zich in een forse toename (+33 procent) van het aantal dagen economische werkloosheid in garages. Dat zegt de confederatie maandag in een persbericht.

"We zien bedrijven die maand na maand een beroep doen op economische werkloosheid. Voor een aantal wordt het stilaan structureel", zegt Philippe Decrock van Federauto. Hij vreest dat die garages uiteindelijk met minder personeel zullen moeten werken.

Federauto verwacht overigens dat dit jaar tussen de 450.000 en 455.000 wagens verkocht zullen worden. Dat is minder dan de 486.737 die er vorig jaar volgens cijfers van automobielfederatie Febiac werden ingeschreven, al werd een deel daarvan eind 2011 al verkocht. De daling valt te verklaren door het aflopen van de ecopremies.

Voorts vraagt Federauto dat de sector betrokken zou worden bij de vernieuwing van de autofiscaliteit van de toekomst. "Ondoordachte maatregelen zonder overgangsperiode hebben immers bewezen marktverstorend te werken", luidt het.

De organisatie vraagt aan de regionale overheden "ondersteunende maatregelen die het mogelijk maken dat de markt van de elektrische, hybride en CNG (gas, red) voertuigen zich verder kan ontwikkelen."

Belga
Archieffoto