Vindt u dat een fusie met Heers goed zou zijn? (poll)

Print
Vindt u dat een fusie met Heers goed zou zijn? (poll)

Vindt u dat een fusie met Heers goed zou zijn? (poll)

Borgloon - Voorlopig zijn Heers en Borgloon nog gewoon onafhankelijke gemeenten, maar misschien dat daar in de toekomst verandering in komt. In een interview met deze krant liet voormalig burgemeester Gerald Kindermans alvast optekenen dat een fusie van Heers en Borgloon goed zou zijn, om verschillende redenen.

"De bestuurskracht is voor een kleine gemeente als Heers toch een probleem", aldus Kindermans. "Twaalf kerkdorpen, 7.000 inwoners. En niet veel bedrijvigheid. We missen ook intelligentsia waaruit we kunnen putten om onze gemeente goed te besturen. Ik ben ervan overtuigd dat kleine gemeenten als Heers niet kunnen overleven zonder fusies. Tenzij er zeer verregaande samenwerkingen komen met andere entiteiten. Vlaanderen voert een beleid op het niveau van een gemeente van 30.000 inwoners. Neem het van me aan, veel besturen in Haspengouw doen alsof ze meekunnen als studiediensten vertellen hoe het moet."

"Neem nu het structuurplan van Heers. Drie jaar is daaraan gesleuteld. Op een minuut was dat gestemd in de gemeenteraad. Niemand durfde daarover een vraag stellen. Met Eric Awouters van Borgloon ben ik naar minister Bourgeois geweest om te bekijken of Borgloon en Heers niet konden fusioneren. Awouters en ik waren het eigenlijk over die fusie eens. Maar het is er niet van gekomen. Omdat het politieke zelfmoord zou geweest zijn. En toch was het een goed idee. Nu durf ik dat zeggen."


Vindt u dat een fusie met Heers een goed idee zou zijn? Stem hier:

Foto TVG: Heers

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio