Ford Genk

Boze Ford-werknemers bestormen telbureau in Hasselt

Print

Boze Ford-werknemers bestormen telbureau in Hasselt

53 procent van de werknemers van Ford Genk heeft zich in een referendum uitgesproken voor een werkhervatting met een extra premie van 40 procent voor 40 werkdagen in het eerste kwartaal. Dat heeft de sociaal bemiddelaar bekendgemaakt na telling van de 5.035 uitgebrachte stemmen.

De situatie liep eventjes uit de hand aan het telbureau in de gebouwen van sectorfederatie FTML in Hasselt. Nog voor de officiële mededeling van de uitslag drongen ontevreden werknemers de vergaderzaal binnen. In het tumult werden enkele tafels omver geworpen en kregen de hoofdafgevaardigden het verbaal te verduren. Na een kwartier keerde de rust geleidelijk weer.

Onduidelijkheid over woensdag

Ondanks de nipte meerderheid van werknemers die de herstart goedkeurde, is het niet zeker of de productie daadwerkelijk woensdag zal worden hervat. De vakbonden houden er rekening mee dat er onvoldoende mensen komen opdagen of er blokkades worden opgeworpen om werkwilligen tegen te houden. In zo'n geval komt de premie wel helemaal of gedeeltelijk in het gedrang.

De vakbonden leggen zich wel neer bij de meerderheid en verdedigen de beslissing om woensdag opnieuw aan de slag te gaan. Ook Ford zelf is opgetogen en zegt in een mededeling het belangrijk te vinden dat de werkzaamheden hervat worden en de bestellingen van de klanten kunnen worden afgewerkt.

Lees ook: Actievoerders houden telling van Ford-referendum in het oog
En: Fordarbeiders weer aan het werk of complete impasse?

Belga/GC
Foto's SvDi