Verdachten Indiase verkrachtingszaak verschijnen voor rechter

Print
Verdachten Indiase verkrachtingszaak verschijnen voor rechter

Verdachten Indiase verkrachtingszaak verschijnen voor rechter

De vijf verdachten van de gewelddadige verkrachting met dodelijke afloop, op 16 december in New Delhi, verschijnen maandag voor de eerste keer voor een Indiase rechtbank. Als ze schuldig worden bevonden, riskeert het vijftal de doodstraf. Door de vele protestacties zullen ze onder strenge politiebeveiliging voorgeleid worden.

De vijf jongemannen, tussen 19 en 35, worden beschuldigd van ontvoering, verkrachting, doodslag en diefstal. De feiten hebben het land diep geschokt, en al drie weken lang betoogt de woedende bevolking. Het vele protest heeft in India een debat op gang gebracht over het geweld tegen vrouwen en de lakse reactie van politiek, politie en gerecht op zulke feiten, die vaak onbestraft blijven.

Donderdag werden de vijf verdachten, van wie de meesten in de sloppenwijken van New Delhi wonen, al een eerste keer in de rechtbank verwacht. Ze werden toen enkel officieel in verdenking gesteld, maar nog niet voorgeleid. Een zesde verdachte, die zegt dat hij nog 17 is, heeft tests ondergaan om zijn werkelijke leeftijd te achterhalen.

In India duurt het normaal gezien verschillende maanden voor verdachten berecht worden, maar in dit geval is de procedure versneld. De politie heeft "maximale beveiliging" beloofd voor de zitting van maandag, omdat gevreesd wordt voor geweld tegen de vijf verdachten. Vorige week al werd een man aangehouden die een bom probeerde te plaatsen vlak bij het huis van een van de vijf.

Iets meer dan een week geleden is het slachtoffer in een ziekenhuis in Singapore overleden aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep.

Foto: AFP
Protesten in Indië