Assad wil nationale dialoog om conflict in Syrië op te lossen

De Syrische president Bashar al-Assad heeft tijdens zijn eerste toespraak sinds juni zijn plan voor een oplossing van het conflict uit de doeken gedaan. Daarvoor moet eerst de internationale steun aan de "terroristen" stoppen. In Damascus riep hij zondag op tot een nationale dialoog.

drombouts

"Zij zijn de vijanden van het volk, de vijanden van God", sprak al-Assad over de rebellen. Hij zei dat het verzet tegen hem geen revolutie is. "Zij noemen het een revolutie, maar daar heeft het niets mee te maken. Een revolutie heeft denkers nodig. Zij zijn een hoop criminelen."

Al-Assad zei dat de rebellerende troepen door buitenlandse mogendheden gesteund worden in een "externe oorlog" tegen Syrië en noemde hen "Westerse stromannen". Hij riep de internationale gemeenschap op om de financiering van en wapenleveringen aan de "terroristen" te stoppen.

Dan moet het ingrijpen van het Syrische leger stoppen, klonk het, maar de soldaten behouden zich wel het recht voor om de belangen van de staat te verdedigen. Dan moeten een nationale dialoog, parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering volgen, vatte de Britse openbare omroep BBC samen.

De Syrische president zei niet te willen onderhandelen met de "stromannen" van het Westen. Hij zei te zullen blijven strijden tegen de "terroristen" en "misdadigers" die tegen zijn regime vechten.

Uit zijn toespraak blijkt niet dat hij van plan is toegevingen te doen aan de oppositie, of aan de oproep van het Westen gehoor te geven en af te treden. Het conflict heeft volgens de VN al aan 60.000 mensen het leven gekost.

Belga

Foto AFP

Meer over Syrië