Lekte CIA info over folteringen tijdens jacht op bin Laden aan filmregisseur?

Print

Lekte CIA info over folteringen tijdens jacht op bin Laden aan filmregisseur?

Heeft de CIA aan de regisseur van de film over de jacht op Osama bin Laden, 'Zero Dark Thirty, gezegd dat folteringen geholpen hebben bij het opsporen van de terroristenleider? Amerikaanse parlementairen hebben alvast de baas van de inlichtingendienst hiervoor ter verantwoording geroepen.

Drie Amerikaanse senatoren hebben donderdag aangegeven de interim-directeur van de CIA, Michael Morell, aangeschreven te hebben opdat hij in het Congres uitleg komt geven over de details van zijn samenwerking met cineaste Kathryn Bigelow (foto boven).De film van Bigelow, 'Zero Dark Thirty', die in de meeste Amerikaanse zalen op 11 januari te zien zal zijn en goed geplaatst is voor de Oscars, opent met een scène van foltering van gedetineerden. Door die folteringen zouden zij de essentiële informatie gelost hebben over de verblijfplaats van bin Laden in Pakistan.

Nochtans bleek uit een parlementair onderzoek van 6.000 pagina's dat er in de jacht op bin Laden geen nieuwe elementen verkregen werden door foltering.

Michael Morell had in december wel toegegeven in interne communicatie dat, ook al zou de film de rol van foltering overdrijven, dit wel een van de bronnen was die bijgedragen hebben tot het vinden van bin Laden.

Belga
Foto's AP/PN