Story en Danneels hebben geen schrik van klacht prins Laurent

Print
Story en Danneels hebben geen schrik van klacht prins Laurent

Story en Danneels hebben geen schrik van klacht prins Laurent

Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Story, is niet onder de indruk van het dreigement van prins Laurent dat hij het weekblad voor de rechter gaat dagen en geld eist. "Ik denk niet dat het zo ver gaat komen." Ook Mario Danneels, auteur van het boek 'Laurent, zondaar van Laken', vindt het een dom manoeuvre van de prins.

Pierre Legros, advocaat van Laurent, bevestigde zaterdag aan uw krant dat Laurent een schadevergoeding gaat eisen van Story voor de foto's waarop de prins te zien is met zijn vermeende geheime minnares Laurence Brichet. De foto's dateren al van 2005, maar Story kon de onbekende dame met wie Laurent een Italiaans hotel verliet onlangs identificeren als de Belgische verpleegster Brichet.

"Ze moeten stoppen met de prins zwart te maken. Als het mogelijk is, zou ik graag drie dossiers bundelen tot een gezamenlijke klacht", kondigde Legros aan. Het tweede onderdeel van de gebundelde klacht zou rond het boek van Mario Danneels 'Laurent, zondaar van Laken' gaan.

"Om de drie weken wel eens bedreigd"

"Om de drie weken worden wij wel eens met een proces bedreigd", reageert Story-hoofdredacteur Frederik De Swaef. "Maar uiteindelijk gebeurt het effectief hoop en al om de anderhalf jaar. Het zou mij sterk verbazen mocht prins Laurent hiermee doorgaan. Je kan niet leven op kosten van de staat, en tegelijkertijd een van de grondpeilers van die staat - de persvrijheid - beteugelen. De laatste keer dat prins Laurent geld wou van Story, was toen hij zijn babyfoto's aan ons heeft verkocht. Om maar te zeggen hoe relatief alles is. De pers was uitgenodigd op zijn huwelijk, we mochten zelfs foto's nemen binnen in de kerk. Dan mag hij ook niet verontwaardigd zijn dat als hij met een minnares opduikt, wij die foto ook publiceren. Je bent getrouwd in goede en kwade dagen."

De Swaef wil het artikel nog even kaderen. "Die foto's met de dame aan het hotel in Milaan dateren al van 2005, voor mijn tijd dus. Toen heeft het koninklijk paleis laten weten dat het om een Italiaanse kennis ging van de prins. Als wij dan te weten komen dat het om een Belgische vrouw gaat, notabene verpleegster in het ziekenhuis waar Claire bevallen is, vind ik het ook onze plicht om die door de koninklijke familie verspreidde foute informatie recht te zetten."

"Geen been om op te staan"

Meester Legros, de raadsman van de prins, wil meerdere klachten samenvoegen. Grote kanshebber om de twee klacht te worden, is Mario Danneels met zijn boek 'Laurent, zondaar van Laken'. "Schrik om een schadevergoeding te moeten betalen? Geenszins. Ik ben ervan overtuigd dat de prins geen been heeft om op te staan", reageert Danneels. "Alle bronnen die ik voor mijn boek gebruikt heb, worden met naam genoemd. Het gaat om betrouwbare mensen, die nog in regeringen hebben gezeten. Ik voer slechts twee anonieme bronnen op in twee bladzijden, omdat ze vanuit hun huidige functie moeilijk met naam genoemd konden worden. Deze anonieme bronnen vertellen iets over het gedrag van Laurent na de aanslagen van 9/11 in de VS. De rest van mijn informatie is dus allemaal te checken bij die mensen. Ik heb ook meer dan duizend voetnoten opgenomen in mijn boek."

Danneels spreekt van "een poging tot censuur." "De prins had in september opdracht gegeven aan zijn advocaat en een aantal historici om alle onwaarheden in mijn boek met fluostift aan te duiden. Welke historici er aan het werk zouden zijn gezet, mogen we niet weten. Terwijl Marc Reynebeau, toch ook een gedegen historicus, mijn boek een positieve recensie ga. Ik heb de prins bij het schrijven van mijn boek wel degelijk de kans op wederwoord geboden, maar hij heeft die niet gegrepen."

KMa
Foto