Premier Rajoy waarschuwt Spanjaarden: "2013 wordt nog zwaarder"

Print
Premier Rajoy waarschuwt Spanjaarden: "2013 wordt nog zwaarder"

Premier Rajoy waarschuwt Spanjaarden: 2013 wordt nog zwaarder

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn door de crisis erg geplaagde landgenoten ervoor gewaarschuwd, dat - ondanks de besparingsmaatregelen die ze al moeten slikken - "2013 nog zwaarder wordt dan 2012".

De Spaanse regeringsleider zei dat hij begrip heeft voor "het ongeduld en de teleurstelling" van een bevolking die al zwaar beproefd is door de economische recessie en die al onder een hoog werkloosheidspercentage van 25 procent gebukt gaat. Maar de conservatieve politicus onderstreepte vrijdag ook dat hij met zijn hervormingen en besparingsmaatregelen Spanje "voor het bankroet behoed heeft".

"Zonder de besparingsmaatregelen zou het begrotingstekort boven de 11 procent gekomen zijn, en dat zou een ondraaglijke situatie hebben veroorzaakt", aldus de premier. "Wie zou dan nog geld lenen aan Spanje?"

Begrotingstekort

Rajoy zei dat hij hoopte dat Spanje in de tweede helft van het komende jaar weer op het groeipad zal geraken. Of Spanje, de op drie na grootste economie van de eurozone, ook werkelijk het begrotingstekort van 6,3 procent zou halen - zoals afgesproken met de andere eurolanden - wilde de 57-jarige regeringsleider niet zeggen.

Of er een nieuwe hulpvraag van Spanje aan de Europese Centrale Bank zou komen, kon Rajoy vrijdag niet uitsluiten. Spanje heeft bij Europa nu al voor 39,5 miljard euro aan hulpkredieten aangevraagd. Sinds het ontploffen van de vastgoedbubbel, kampt Spanje met een zware economische crisis. Voor 2012 is de recessie op 1,5 procent becijferd.

Voor volgend jaar wordt een verder krimp van 0,5 procent verwacht door de Spaanse overheid zelf. Europa en andere internationale instellingen houden het op een economische terugval van 1,4 procent.

Belga
Archieffoto