Advocaat houdt vol: "Kim De Gelder is ontoerekeningsvatbaar"

Print
Advocaat houdt vol: "Kim De Gelder is ontoerekeningsvatbaar"

Advocaat houdt vol: Kim De Gelder is ontoerekeningsvatbaar

In de akte van beschuldiging van Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, komen "de vele argumenten die pleiten voor ontoerekeningsvatbaarheid" niet aan bod. Dat zegt Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder.

Lees ook: De Gelder wilde nog rechtsomkeer maken
En: Kim De Gelder: "Ik wilde zoveel mogelijk mensen vermoorden"

Haentjens zal voor het hof van assisen opnieuw pleiten dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en moet worden geïnterneerd. Het college van gerechtspsychiaters besloot echter dat er geen sprake was van schizofrenie en dat De Gelder ook niet psychotisch was, zo bleek uit de akte van beschuldiging. "De akte van beschuldiging is een eenzijdig door het openbaar ministerie opgesteld document waarin de vele argumenten die pleiten voor ontoerekeningsvatbaarheid van Kim De Gelder achterwege zijn gelaten en niet aan bod komen", reageert Haentjens in een mededeling.

"Volkomen gestoorde realiteitsbeleving"

De advocaat verzet zich tegen de "fragmentarische en onvolledige" berichtgeving in de media. "De akte van beschuldiging baseert zich in zijn besluit uitsluitend zo niet hoofdzakelijk op het verslag van de gerechtpsychiaters die - zoals is gebleken - uiteindelijk intern verdeeld waren over de al dan niet toerekeningsvatbaarheid van Kim De Gelder. Het verslag van de gerechtspsychiaters is daarenboven door meerdere onafhankelijk van mekaar werkende deskundigen tegengesproken. En deze deskundigen zijn en blijven de mening toegedaan dat Kim De Gelder handelde vanuit een volkomen gestoorde realiteitsbeleving waarvan de kiem zich geruime tijd voorafgaand aan de feiten van 16 en 23 januari 2009 situeert."

Belga
Foto Belga: advocaat Jaak Haentjens