Rotterdam versterkt positie

Print
Rotterdam versterkt positie

Rotterdam versterkt positie

De haven van Rotterdam heeft dit jaar haar positie verder versterkt. Met 442 miljoen ton of 1,7 procent méér blijft ze afgetekend de nummer één van Europa. Die 1,7% komt neer op 7 miljoen ton extra of iets meer dan Antwerpen en Zeebrugge dit jaar samen moesten prijsgeven.

Rotterdam blijft voor alles dé petroleumhaven van Europa. De overslag van ruwe olie nam er dit jaar met liefst 6% toe om weer op "normaal peil te komen", aldus president-directeur Hans Smits. Het 'nat massagoed' nam liefst 214 miljoen ton van het geheel voor zijn rekening.

Ter vergelijking: Antwerpen blijft afgetekend de tweede Europese haven met een globale overslag van 183,8 miljoen ton. Ook op containervlak bleef Rotterdam zijn mannetje staan. Globaal verplaatste het 11,9 miljoen standaardcontainers (TEU), een status-quo. In gewicht betekende dit vooral door de export een groei met 2 procent tot 126 miljoen ton. Antwerpen bleef constant in TEU maar moest in volume 1,1% inleveren.

Net zoals Antwerpen ondervond ook de Rotterdamse overslag van droog massagoed (79 miljoen ton kolen, ijzer, enz) de weerslag van de lagere staalproductie in Europa.

Haventopman Hans Smits wijst er op dat zijn haven de afgelopen vijf jaar elk jaar gemiddeld haar marktaandeel in de Le Havre-Hamburgrange met telkens 0,5 procentpunt verbeterde om nu stevig te verankeren op 37,7% . Voor volgend jaar houdt Smits het op een 'bescheiden groei met ongeveer 2 procent'. Wat toch nog zowat 8 à 9 miljoen ton bijkomend zou betekenen.

PVb