Peeters: "Hoop dat Di Rupo goede uitleg heeft"

Print
Peeters: "Hoop dat Di Rupo goede uitleg heeft"

Peeters: Hoop dat Di Rupo goede uitleg heeft

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat premier Elio Di Rupo (PS) de verwijzingen naar de jaren dertig en het populisme uit de kerstboodschap van de koning had moeten halen. "Ik hoop dat zijn uitleg goed is", zegt Peeters vrijdag in De Morgen.

Peeters hoorde de kersttoespraak maandagmiddag en wist naar eigen zeggen onmiddellijk hoe laat het was. "Ik dacht: dit is niet wijs. En ook: daar gaat Di Rupo tekst en uitleg over mogen geven. Terecht, overigens. Ik hoop dat die uitleg goed is."

De Vlaamse regeringsleider noemt zowel de boodschap van koning Albert als de reactie van N-VA "heel triest". Peeters heeft kritiek op de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die vindt dat de koning hem een fascist noemt. De discussie tussen beiden heeft geen enkele toegevoegde waarde, zegt Peeters.

"Behalve dan de rol van de koning bij de regeringsformatie. Dat is op zich zeker een interessant debat dat we in alle rust kunnen voeren. Maar de essentie is dat de koning en Di Rupo in het bijzonder die verwijzing naar de jaren dertig zeker niet hadden moeten meenemen. Als daarna dan nog woorden als 'fascist' in de mond genomen worden en verwezen wordt naar de hele episode onder Leopold III... Zitten de mensen daar nu op te wachten? Dat is polarisatie."

Ook aan Franstalige kant rijzen kritische stemmen. PS-kopstuk Philippe Moureaux meent dat de koning beter voorzichtiger zou zijn. "Zeker als hij wil dat de monarchie nog een lang leven beschoren is."

Lees ook: Voorstel De Wever verdeelt Vlaamse partijen