Voorstel De Wever verdeelt Vlaamse partijen

Print
Voorstel De Wever verdeelt Vlaamse partijen

Voorstel De Wever verdeelt Vlaamse partijen

De heisa rond de kersttoespraak van koning Albert II blijft duren. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde donderdag zeer scherp en vindt dat de koning bij toekomstige regeringsformaties geen rol meer mag spelen. De Vlaamse meerderheidspartijen zijn het daar niet mee eens.

De Wever reageerde verontwaardigd op de toespraak van de koning: “Albert heeft gekozen voor een verdelend koningschap ” Voor de N-VA-voorzitter is het duidelijk: de koning mag na de volgende parlementsverkiezingen geen rol meer spelen in de regeringsformatie. In het huidige systeem wijst de koning bijvoorbeeld informateurs en formateurs aan.

De Wever vindt dat die rol moet worden overgeheveld naar het parlement. Maar de Vlaamse meerderheidspartijen hebben daar geen oren naar.

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat er andere prioriteiten zijn, en sp a-voorzitter Bruno Tobback stelt dat er “op dit moment geen probleem” is. Kersvers Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt de huidige discussie “kinderachtig”.

Een ander geluid weerklinkt bij de oppositie: Vlaams Belang, Groen en Lijst Dedecker steunen het voorstel van De Wever. Ook al heeft VB-voorzitter Annemans zijn bedenkingen: “Dit is typisch De Wever: hij springt op het podium, zwaait fel met zijn armen, en vervolgens horen we er niets meer van.”

DCA