Seks & Relaties

Eén vacature, 112 werkzoekenden

Print

Eén vacature, 112 werkzoekenden

Voor elke vacature voor laaggeschoolden in Brussel zijn er 112 werkzoekenden. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. "De grote spanning tussen vraag en aanbod ondermijnt de groei in de hoofdstad, en moet zo snel mogelijk behandeld worden", zegt professor Jozef Konings.

Laaggeschoolde werkzoekenden zijn nergens slechter af dan in de hoofdstad. Voor elke vacature zijn er maar liefst 112 werkzoekenden. Ter vergelijking: in Halle-Vilvoorde gaat het om 4 potentiële kandidaten per job, in Waals-Brabant komen er gemiddeld 9 opdraven.

De cijfers komen van de Leuvense professor Jozef Konings, die de arbeidsmarkt in kaart bracht in opdracht van Brussels Metropolitan (een samenwerking van onder meer werkgeversorganisaties Voka en VBO).

"Een grotere mobiliteit van laaggeschoolde Brusselse werkzoekenden binnen de brede metropool zou vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de hele regio aanzienlijk beter op elkaar kunnen afstemmen", merkt Konings op.

In Brussel verschuift de vraag naar meer geschoolde jobs, terwijl de hoofdstad vooral een instroom van laaggeschoolden kent. Konings stelt voor om de mobiliteit binnen de bredere regio te verbeteren. Ook het taalverschil speelt nog een te grote rol.

"Daarnaast moet Brussel aantrekkelijk blijven voor kennisjobs én moet de stad ervoor zorgen dat zich rond die kennisactiviteiten lokale diensten voor lagergeschoolden kunnen ontwikkelen."

Konings noemt de spanning tussen vraag en aanbod een heel ernstig probleem. "Het ondermijnt de groei in Brussel, en moet zo snel mogelijk behandeld worden."

Hij ziet nog een belangrijke rol voor onderwijs en opleidingen weggelegd, bij voorkeur in samenwerking met bedrijven en arbeidsbemiddelingsdiensten als de VDAB, Forem en Actiris.

Metro / Photo News

Niet te missen