Food

Koken vernietigt giftige stoffen

Print

Koken vernietigt giftige stoffen

Zonnebloempitten,sesam- en hennepzaad,kefir en kokoswater: rauweters eten dingen die een gewone omnivoor doorgaans niet eet. Bruno De Meulenaer (Levensmiddelen chemie en Humane Voeding, UGent) ziet twee problemen.

"Rauweters eten eenzijdig en weinig uitgebalanceerd. Zij beweren dat de oermens ook geen dierlijke producten at, maar bij prehistorische tekeningen zien we toch jachttaferelen. Bovendien was de oermens veel kleiner dan wij en was zijn levensverwachting veel lager. Sommige rauweters verwijzen naar koeien en paarden in de wei. 'Dat zijn toch ook sterke beesten?', klinkt het dan. Een simplistische visie, want die dieren hebben een ander spijsverteringsstelsel."

Volgens De Meulenaer belemmert bepaalde plantaardige voeding de opname van voedingsstoffen en moeten sommige groenten gekookt worden om de toxische stoffen te vernietigen. "Zo zijn rauwe, jonge aardappelen slecht voor kinderen. Bètacaroteen neemt ons lichaam makkelijker op uit een gekookte wortel dan uit een rauwe wortel."

GvA / Photo News

Niet te missen