Drinkwater wordt 5 tot 8 euro duurder

Print
Drinkwater wordt 5 tot 8 euro duurder

Drinkwater wordt 5 tot 8 euro duurder

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) verhoogt op 1 januari de tarieven voor drinkwater. Gezinnen in 170 gemeenten in Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen zien daardoor hun drinkwaterfactuur, afhankelijk van de provincie, gemiddeld 5 tot 8 euro stijgen.

Het drinkwatertarief wordt met 2,95 procent verhoogd, zegt de woordvoerster van de VMW. De stijging komt overeen met de reële indexstijging. De jaarlijkse vaste vergoeding bedraagt vanaf 1 januari 2013 48,17 euro. De drinkwaterprijs per kubieke meter varieert dan van 1,5 euro in Limburg tot 2 euro in Vlaams-Brabant en 2,1 euro in Oost- en West-Vlaanderen. Elke inwoner blijft daarbij recht hebben op 15 kubieke meter gratis drinkwater per jaar.

Gezinnen zullen uiteindelijk 5,1 euro meer betalen in Limburg, 7,9 euro in Vlaams-Brabant, 5,3 euro in Oost-Vlaanderen en 6,5 euro in West-Vlaanderen op het drinkwatergedeelte van de waterfactuur. Die factuur bevat ook nog bijdragen voor afvoer en zuivering.

Andere grote drinkwaterbedrijven passen hun tarieven voorlopig niet aan. Pidpa, met 1,2 miljoen klanten in Antwerpen, plant geen prijsverhoging op 1 januari en heeft ook nog geen dossier ingediend om daarna de prijzen te verhogen. TMWV, dat vooral actief is in Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen, berekent pas begin januari eventuele nieuwe tarieven.

Belga
Foto RL