Hogere energiepremies voor gezinnen in armoede

Print
Hogere energiepremies voor gezinnen in armoede

Hogere energiepremies voor gezinnen in armoede

De Vlaamse regering verhoogt de energiepremies voor iedereen die recht heeft op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Door de hogere premies zullen gezinnen in armoede makkelijker kunnen investeren in energiebesparende ingrepen en kunnen ze hun vaak zware energiefacturen omlaag krijgen. Dat zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.

De bestaande energiepremies, waarvan er jaarlijks zo'n 220.000 worden uitgereikt, worden vanaf 1 januari met vijftig procent verhoogd voor iedereen die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en gas. Het gaat om de zogenaamde beschermde afnemers: mensen met een leefloon, een inkomensgarantie voor ouderen of een gehandicaptenuitkering.

Concreet wordt de premie voor dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie voor hen opgetrokken van 6 tot 9 euro per vierkante meter en de premie voor buitenmuurisolatie en dubbele beglazing van 15 euro naar 22,5 euro per vierkante meter. De premie kan aangevraagd worden bij de netbeheerder.

Rentelast

Naast deze verhoogde premies bestaan er voor beschermde afnemers ook al een premie van 800 euro voor de plaatsing van een zuinige verwarmingsketel en premies om energiezuinige huishoudtoestellen aan te schaffen. Ook neemt de Vlaamse overheid de rentelast op zich wanneer deze gezinnen een beroep doen op de energieleningen van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE).

"Betere isolatie verdient zichzelf binnen de kortste keren terug, maar je moet de investering wel aankunnen", zegt Vlaams energieminister Freya Van den Bossche. "Dankzij deze premies en de renteloze leningen van het FRGE kan iedereen investeren in isolatie", luidt het.

Zonneboilers

Naast de hogere energiepremies, besliste de Vlaamse regering vrijdag ook om de premies voor zonneboilers aan te passen. Om te vermijden dat men onnodig grote installaties van zonnecollectoren plaatst wordt de premie niet langer enkel berekend op basis van het aantal vierkante meter zonnecollectoren, maar komt er een limiet in functie van de inhoud van het opslagvat van de boiler.

Concreet wordt de premie beperkt tot 2.750 euro, wat overeenkomt met een klassieke zonneboiler van 5 vierkante meter. Daarnaast worden enkel nog premies gegeven voor boilers die voldoen aan het Europese Solar Keymark en wordt de premie beperkt tot 50 procent van het factuurbedrag.

Belga
Archieffoto