Hedwigepolder in 2019 onder water

Print
Hedwigepolder in 2019 onder water

Hedwigepolder in 2019 onder water

In Zeeland staat de Hedwigepolder in 2019 onder water. In 2016 denkt de Nederlandse regering klaar te zijn met de onteigeningsprocedure en in mei van dat jaar zal de ontpoldering dan beginnen, zo heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vrijdag gemeld.

In het regeerakkoord van de rechtsliberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA staat dat de Hedwigepolder volledig wordt ontpolderd. De regering-Rutte II wil nu zo snel mogelijk met het aanvragen van de vergunningen en ontheffingen beginnen.

Het onder water zetten van de Hedwigepolder is al jarenlang onderwerp van discussie. Nederland heeft in een verdrag met Vlaanderen beloofd dat te doen als natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde ten behoeve van de haven van Antwerpen. Door het uitdiepen gaat natuurgebied verloren.

De vorige regering-Rutte krabbelde na Zeeuws verzet terug op de verbintenis. Ze ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Brussel zou houden.

Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht. De Vlaamse minister-president Kris Peeters reageerde tevreden, zei ze.

Foto Photo News