Fruitaanvoer Veiling Haspengouw was dit jaar 15 procent lager

Print
Fruitaanvoer Veiling Haspengouw was dit jaar 15 procent lager

Fruitaanvoer Veiling Haspengouw was dit jaar 15 procent lager

De aanvoer van fruit zal voor 2012 zo'n 15 procent lager uitkomen dan in 2011. Dat heeft Veiling Haspengouw berekend. Vooral de aanvoer van appels daalde als gevolg van het slechte weer.

In de eerste helft van het jaar was de lagere aanvoer van fruit nog een gevolg van de storm en hagel van 2011. De mindere oogst vanaf september had dan weer te maken met het slechte weer tijdens de bloei.

Het aantal aangevoerde appels daalde met 32 procent, waar het volume van peren ongeveer gelijk bleef. Ook voor de aardbeien en de kersen was het weer de grote spelbreker. Er werd 15 procent minder aardbeien geoogst, terwijl voor de kersen de aanvoer daalde met 29 procent. Het aantal krieken was zelfs maar de helft van vorig jaar, maar het volume is klein in de totale fruitaanvoer.

Nieuwe peer

Veiling Haspgouw zelf maakt intussen een aantal nieuwe intiatieven bekend om in 2013 mee te starten. Zo zal er onder meer een nieuwe peer worden gelanceerd, die een nieuwe troef voor de exportmarkt moet worden. Er wordt ook verder geïnvesteerd in hagelnetten, waarmee nu al 100 ha overkapt is. De veiling wil verder nadenken over de ondersteuning van de succesvolle Jonagold-appel en investeren in de modernisering van sorteer- en verpakkingsinstallaties.

Belga
Foto TVG


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio