Belg spendeert 204 euro aan eindejaarsfeesten

Print
Belg spendeert 204 euro aan eindejaarsfeesten

Belg spendeert 204 euro aan eindejaarsfeesten

Een Belgisch gezin geeft jaarlijks gemiddeld 204 euro uit aan de eindejaarsfeesten. Dat zegt Comeos vrijdag.

De handel maakt zich op voor een topweekend: vrijwel alle winkels zijn ook zondag open. Atos Worldline, de verwerker van het elektronische betaalverkeer in België, verwacht dan ook een transactiepiek dit weekend.

Van die 204 euro die een gezin uitgeeft, gaat er 124 naar de kerstmaaltijd en kerstversieringen. De rest is voor cadeautjes, eten, drinken, enz.

Internet

De onlinehandel lijkt in deze kerstperiode definitief door te breken, zegt Comeos. Speelgoedwinkels noteerden begin december, in volle sinterklaasperiode, al een online aandeel van gemiddeld 15 procent. Boeken-, electro- en modewinkels stellen nu hetzelfde fenomeen vast.

Toch is er geen verschuiving van de fysieke winkel naar de webshop: de online handel komt in de meeste gevallen bovenop de klassieke verkoop, beide kanalen doen het beter dan een jaar geleden.

Koopweekends

Comeos verwacht een topweekend. Vrijwel alle winkels zijn ook zondag 23 december open. Voor de laatste zondag van het jaar (30 december) is dat iets meer dan de helft van de winkels.

Ook Atos Worldline verwacht een transactiepiek. Het vorige transactierecord dateert van 23 december 2011. Atos verwerkte toen voor het eerst boven 5 miljoen transacties.

De laatste drie zaterdagen van december staan nu al in de top 5 van transactiecijfers. Ook de vorige koopzondag was een groot succes, voor Atos "een indicatie dat we misschien zaterdag weer een transactierecord verbreken".

Lees ook:
Belg koopt steeds meer tweedehands kerstcadeautjes
Meer elektronische betalingen op eerste koopzondag

Belga
Foto TP