Naaktprotest tegen Poetin in Brussel (fotoalbum)

Print
Naaktprotest tegen Poetin in Brussel (fotoalbum)

Naaktprotest tegen Poetin in Brussel (fotoalbum)

Leden van de Oekraïense vrouwenrechtenorganisatie Femen hebben vrijdagvoormiddag in de Euroepse wijk in Brussel actie gevoerd tijdens de top tussen de Europese Unie en Rusland. Ze protesteerden naakt tegen de Russische president Vladimir Poetin, die ook aanwezig is in Brussel. Vier vrouwen werden opgepakt.

"Putin, go to hell! ("Naar de hel met Poetin"), "Democracy!" ("Democratie")", riep een van de vrouwen. Ze werd kort daarop, samen met de drie anderen, zonder veel omhaal opgepakt door de politie en weggebracht in een voertuig van de ordediensten.

In de EU-gebouwen ontmoette de Russische president op dat ogenblik vertegenwoordigers van de Unie om te overleggen over onderwerpen zoals de situatie in Syrië, de mensenrechten, de handel en de energiebevoorrading.

De organisatie Femen werd sinds 2010 bekend omwille van hun toplessprotesten in Rusland, Oekraïne en Londen. In september hebben ze in Parijs het eerste "trainingscentrum" van het "nieuwe feminisme" opgericht. Ze komen op voor meer democratie en bestrijden corruptie.

De vier vrouwen in Brussel hadden slogans op de boezem geschilderd tegen Poetin en tegen het feit dat Europa hem ontvangt, zoals "Deal with devil" ("Zaken doen met de duivel"). De protestactie verliep onder het motto "Poetin, dat is de Apocalyps".

Het protest duurde maar enkele minuten en heeft de topontmoeting op geen enkele manier verstoord.

Belga
Foto EPA