Hoofdinspecteur berispt in zaak verdronken peuter

Print
Hoofdinspecteur berispt in zaak verdronken peuter

Hoofdinspecteur berispt in zaak verdronken peuter

Het politiecollege van de zone Zuiderkempen heeft een hoofdinspecteur op de vingers getikt in de zaak van de verdronken peuter Bryan. Hij kreeg een waarschuwing. Dat meldt Het Nieuwsblad vrijdag.

Bryan viel op 15 november 2011 in Herselt in een gevulde waterton. De politiemannen die ter plaatse gingen, gingen ervan uit dat de peuter al overleden was en lieten hem in de volle regenton liggen. De agenten hadden van hun overste de opdracht gekregen niets aan te raken "om geen sporen uit te wissen". De familie was buiten haar zinnen en wilde het jongetje uit het water halen, maar werd door de agenten tegengehouden.

"Inschattingsfout"

"De agenten hadden het kind onmiddellijk uit de ton moeten halen en de reanimatie moeten starten. Er is een inschattingsfout gemaakt", zegt burgemeester Luc Peetermans (CD&V) van Herselt in Het Nieuwsblad, die het politiecollege voorzit.

Hij voegt er wel aan toe dat "de reflex van de agenten om het kind in de ton te laten zitten, geen invloed had op de afloop. Er was al te veel tijd verlopen tussen de val en de ontdekking".

Een hoofdinspecteur die de leiding had over drie collega-inspecteurs, nam de verantwoordelijkheid op zich. De tuchtrechtelijke waarschuwing die hij kreeg, heeft geen gevolgen voor zijn carrière.

Eerder stelden het Turnhoutse parket en het Comité P de agenten al buiten vervolging. De vader van de peuter maakte eind oktober dit jaar een einde aan zijn leven.