2 op de 3 patiënten overleven kanker

Print
2 op de 3 patiënten overleven kanker

2 op de 3 patiënten overleven kanker

Goed nieuws voor wie met kanker geconfronteerd wordt: in tien jaar tijd zijn de overlevingskansen voor patiënten in Vlaanderen gestegen, voor enkele kankers zelfs spectaculair. Het is de eerste keer dat de Stichting Kankerregister overlevingscijfers bekendmaakt.

Het aantal mensen dat kanker heeft en vijf jaar na de diagnose nog in leven is, is bij mannen gestegen van 55 naar 61 procent en bij vrouwen van 65 naar 68 procent. Dat klinkt weinig, maar is volgens de Stichting Kankerregister zeer hoopvol en voor bepaalde kankers spectaculair te noemen, wetende dat er in België jaarlijks 60.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen.

Vooral de prognoses voor leukemie en lymfeklierkanker zijn sterk verbeterd. Zelfs in die mate dat dit bijna chronische ziektes worden. Bij andere kankers, zoals een hersentumor of baarmoederhalskanker, is er nauwelijks evolutie.

De redenen voor de betere resultaten zijn onder meer de toename van vroegtijdige diagnoses, de screeningsprogramma's en verbeterde behandelingen. De Stichting.

Kankerregister wijst er wel op dat wie vijf jaar kanker overleeft, op latere leeftijd nog altijd kan hervallen.

KMA

Archiefbeeld AP