Vlaamse duivenmelktoestellen hip in Cuba

Print
Vlaamse duivenmelktoestellen hip in Cuba

Vlaamse duivenmelktoestellen hip in Cuba

In Cuba hebben de duivenmelkers voortaan constateurs uit het Oost-Vlaamse Buggenhout om het binnenvallen van hun dieren vast te stellen. De duivensport is booming in het land van Fidel Castro.

Vlaanderen heeft een eeuwenoude traditie als het over de duivensport gaat. Op het platteland kent iedereen wel een duivenmelker. Al is dat ras ondertussen stilaan met uitsterven bedreigd.

"De gemiddelde leeftijd is 70 jaar van de beoefenaars van de duivensport", legt Paul Vermeulen, voorzitter van Duivenclub Den Belg in Buggenhout uit. "Maar in Cuba is dat anders, daar zijn de spelers bijna allemaal dertigers en veertigers. Vanaf het moment dat ze geld hebben om de dieren aan te kopen en te voeren, wordt het een van de favoriete tijdsbestedingen."

En omdat de mensen op het communistische eiland niet veel materiaal hebben besloten enkele avonturiers die al meerdere keren naar het land van de Castro's zijn geweest om enkele constateurs mee te nemen.

"Voor ons zijn dat antieke dingen, zegt Emiel Van Damme. "Maar voor de mensen in Cuba is het een welgekomen geschenk. Zij kunnen nu op een goede manier vaststellen wanneer hun vogels gevallen zijn. We zijn blij dat we de Cubanen er een plezier mee kunnen doen, want hier bij ons mogen ze toch niet meer gebruikt worden. En voor hen zijn ze een luxe."

SVOV

Foto Geert De Rycke