Trappistenbier schaarser dan ooit

Print
Trappistenbier schaarser dan ooit

Trappistenbier schaarser dan ooit

De bieren winnen aan populariteit, maar de productie van de Belgische en Nederlandse brouwerijen huppelt achterop. "Op is op", luidt het bij bijna alle trappistenbrouwerijen.

Niet de internationale vraag is de grote oorzaak van het tekort, wel dat de Belg zelf helemaal in de ban is van de Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Orval, bijvoorbeeld, verhoogde vier jaren geleden zijn productie van 38.000 naar 67.000 hectoliter per jaar. Toch blijven hun bieren nog steeds even snel uitverkocht.

"Vooral vanuit België is de vraag enorm", zegt Thijs Thijssen, directeur van La Trappe. "Opvallend is dat er meer vraag is sinds het begin van de crisis. Blijkbaar wil de Belg kwaliteit drinken als hij minder geld kan uitgeven."

Alleen het commerciële Chimay, in het zuiden van de provincie Henegouwen, probeert munt te slaan uit de schaarste en wil door de productie van meer bier brandstof leveren aan de economie van de streek. Maar voor het overige zijn de trappisten niet geneigd om méér te gaan brouwen. Ook niet de trappisten van Westmalle, die al sinds de jaren tachtig goed zijn voor een debiet van 120.000 hectoliter per jaar.

GW

Foto TP