Vlaams parlement keurt begroting 2013 goed

Het Vlaams parlement heeft woensdagavond de begroting voor 2013 goedgekeurd.

tmas

De stemming verliep meerderheid tegen oppositie. Omdat de meerderheid niet voltallig opdaagde, verlieten de oppositiepartijen uit protest het halfrond na de stemming van de middelenbegroting. "Al drie jaar slaagt men er niet om in aantal op te dagen voor de stemming van het belangrijkste decreet van het jaar", maakte Lode Vereeck van LDD zich boos.

Geen nieuwe belastingen

De Vlaamse begroting is volgend jaar opnieuw in evenwicht. Er komen geen nieuwe belastingen en er wordt opnieuw bespaard op de loon- en werkingskosten van de Vlaamse overheid. Enkele nieuwe beleidsmaatregelen worden "on hold" gezet tot de begrotingscontrole.

Minister-president Kris Peeters hield voor de stemming nog een korte, maar gepassioneerde slotverklaring. "Ik ben er van overtuigd dat we met deze begroting effectief op de juiste koers zitten", zei Peeters, waarna hij nog eens de voornaamste krachtlijnen voor 2013 herhaalde. "We doen alles wat we kunnen voor de ondernemingen," bracht hij in herinnering. "Met een bankenplan, investeringen in wegen en infrastructuur en veel geld voor innovatie."

Burger ontzien

Daarnaast wordt er volgens de regeringsleider extra zorg besteed aan de welzijnssector en aan "mensen die het moeilijk hebben". "Wat de belastingbetaler betreft, kan ik u zeggen dat we in deze begroting alles hebben gedaan om de burger te ontzien. Dat is ons meer dan behoorlijk gelukt", concludeerde hij.

Door de tegenvallende economische groeiverwachtingen diende de regering op zoek te gaan naar honderden miljoen euro om de begroting in evenwicht te houden. Daarvoor werd deels een toevlucht gezocht in eenmalige inkomsten. "Maar daarvan maakt momenteel elk land gebruik dat niet de tak wil afzagen waarop het zelf zit", maakte minister van Begroting Philippe Muyters zich woensdag sterk.

Belga Archieffoto

Meer over Vlaams Parlement