"Uitbreiding Antwerpse haven duopolie van DEME en De Nul"

De uitbreiding van de Antwerpse haven, op de linkeroever, is al sinds 1972 exclusief in handen van de baggeraars DEME en De Nul. Dat moest minister van Openbare Werken Hilde Crevits woensdag toegeven in het Vlaams parlement.

jrosquin

Bart Martens (sp.a) wilde van Crevits weten of het klopt dat andere baggeraars niet kunnen meedingen naar de contracten voor de verdere uitbreiding van de haven. "Concurrent Decloedt liet immers recent optekenen dat hij de werken tien keer goedkoper zou kunnen uitvoeren, maar dat niet mag", zei hij.

Daarop verklaarde Crevits dat er wel degelijk een exclusieve overeenkomst bestaat met DEME en De Nul. "Het gaat om een historisch contract uit 1972 dat we niet zomaar kunnen opzeggen", aldus de minister. "De overeenkomst is geldig verklaard door Europa."

Martens vindt het "al te gek" dat een dergelijk contract nog steeds bestaat. "Stel je voor dat we zoiets voor de bouw van onze wegen hadden afgesloten." Ook Marino Keulen (Open Vld) drong erop aan het contract te ontbinden. "Een veertigjarig jubileum is een mooie termijn om de markt te laten spelen."

Crevits besloot dat zij zelf nooit een dergelijke verbintenis zou afsluiten, maar dat het momenteel niet mogelijk is ze te verbreken.

Archieffoto baggerschip: JVDP