Van Marwijk: "Mijn spelers waren wel fit op het EK"

De spelers van het Nederlands elftal waren op het Europees kampioenschap wel degelijk fit. Dat zegt oud-bondscoach Bert van Marwijk, die een wetenschappelijk rapport van de Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hekelt, waarin de conclusie luidt dat de spelers van Oranje op het mislukte EK in Polen en Oekraïne niet fit waren.

tmas

Lees ook: Bond: "Oranje was niet fit op EK voetbal"

"Ik begrijp niet hoe ze dat wetenschappelijk hebben kunnen onderzoeken. We hebben met de selectie precies hetzelfde conditieprogramma gevolgd als twee jaar geleden bij het WK. Toen waren we in de verlenging van de finale zelfs nog fit", reageerde een verbaasde Van Marwijk.

Vliegafstanden

Volgens de evaluatie, die directeur betaald voetbal Bert van Oostveen dinsdag presenteerde in Voetbal International, waren de vliegafstanden en temperatuurverschillen tussen Polen en Oekraïne funest voor de Nederlandse ploeg, die na drie verloren groepsduels naar huis kon.

Van Marwijk daarover: "Er zijn landen die de eindstrijd haalden en die precies hetzelfde hebben gedaan als wij. Ik geloof gewoon niet dat er fouten zijn gemaakt. We hebben bij de spelers voortdurend tests en metingen gedaan en die waren allemaal goed. Belangrijker is dat fitheid meestal wordt afgelezen aan uitslagen. Als je wint met 5-1, oogt een ploeg veel fitter. Maar dat is het antwoord van iemand uit het voetbal."

Belga Foto Reuters