Dievegge krijgt celstraf ondanks geknoei met pv's

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde woensdag een vrouw (48) uit Kortessem tot een celstraf van drie maanden en een boete van 600 euro, beide straffen volledig met uitstel.

Jacques Nijssens

De vrouw was ruim anderhalve maand geleden, op 7 november, op heterdaad betrapt toen ze in een kledingzaak aan de Genkersteenweg in Hasselt aan de haal ging met een jeansbroek van 50 euro. Ze had het beveiligingslabel uit het kledingstuk gehaald. Voor die klus beschikte de dievegge over twee tangetjes en één schaar, die in haar handtas zijn aangetroffen.

Het eerste onderzoek door de politiezone Hazodi liep behoorlijk fout, zo bleek tijdens de behandeling voor de rechtbank. De verdachte werd immers niet in de mogelijkheid gesteld om een advocaat te raadplegen, wat de onlangs ingevoerde Salduz-wetgeving nochtans verplicht heeft gemaakt. De ontdekking van de nalatigheid leidde dan weer tot het aanbrengen van allerlei wijzigingen in de processen-verbaal, vooral in de tijdsbepaling van de verschillende verhoren en andere onderzoeksverrichtingen. De rechter heeft de 'verbeterde' stukken dan ook geweerd uit het strafdossier.

Er waren ook stukken bij die verwezen naar andere feiten die de vrouw mogelijk voordien had gepleegd. Daarvan is ze vrijgesproken. Ook voor een eerdere diefstal van een broek in de handelszaak waar ze werd betrapt - een kledingstuk dat ze trouwens droeg bij haar arrestatie - kreeg ze dus ook een vrijspraak. De rechter stelt in het vonnis dat in dit geval het recht op een eerlijk proces toch gegarandeerd is ondanks de niet-naleving van de Salduz-wetgeving.

JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio