Kris Peeters wil dat werking Raad van State wordt aangepast

Het is tijd om de gecoördineerde wetten op de Raad van State, die de werking van het rechtscollege regelen, aan te passen. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in het Vlaams parlement naar aanleiding van de uitspraak over het belevingscomplex Uplace.

tmas

Lees ook: Turtelboom heeft hervorming Raad van State klaar

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) en Hermes Sanctorum (Groen) ondervroegen de Vlaamse regering over de schorsing van de milieuvergunning voor Uplace door de Raad van State. De Raad viel over het feit dat er nog geen vergunningen zijn voor het flankerende mobiliteitsplan rond het belevingscentrum.

Verstrekkende gevolgen

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wees er vooreerst op dat het niet om een uitspraak ten gronde gaat. Toch heeft de schorsing volgens haar verstrekkende gevolgen. "Als dit wordt doorgetrokken kan er geen enkele vergunning meer worden verleend zonder zekerheid over de flankerende maatregelen", gaf ze aan. Schauvliege voorspelt dat investeren in Vlaanderen onmogelijk wordt als de Raad van State de milieuvergunning effectief zou vernietigen.

Minister-president Kris Peeters ging nog een stap verder en stelde dat de wetten die de werking van de Raad regelen mogelijk moeten worden aangepast. "Ik heb begrepen dat de federale regering hiermee bezig is", aldus Peeters.

Ook minister van Mobiliteit Hilde Crevits trok aan de alarmbel. "Als je deze redenering doortrekt kan er niets van infrastructuurwerken meer worden gerealiseerd."

Schauvliege ontkende tot slot dat ze al overleg heeft gehad met Uplace.

Lees ook: Milquet belooft hervorming Raad van State tegen einde 2012

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Belga
Foto Belga

Meer over Raad van State