Europa wil nog grotere waarschuwingen op sigarettenpakjes

De gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes moeten volgens de Europese Commissie groter worden. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft woensdag voorgesteld dat 75 procent van de voor- en achterkant van de verpakking van tabaksproducten uit gezondheidswaarschuwingen in woord en beeld moet bestaan.

fvranckx

De Commissie presenteerde woensdag de langverwachte herziening van de tabaksrichtlijn. Tot een voorstel voor verplichte neutrale verpakkingen kwam het niet. Wel geeft de Commissie de lidstaten de mogelijkheid om in gemotiveerde gevallen neutrale verpakkingen in te voeren.

Wat?

- De Commissie wil de geschreven gezondheidswaarschuwingen en de afradende afbeeldingen nog prominenter aanwezig maken op verpakkingen. Drie vierde van het oppervlak van een verpakking moet uit waarschuwingen bestaan.

- Daarnaast wil de Commissie de gegevens over teer, nicotine en koolmonoxide vervangen door informatie op de zijkant van de verpakking dat tabaksrook meer dan zeventig kankerverwekkende stoffen bevat.

- Het voorstel van de Commissie beheerst verder onder meer ook een verbod op sigaretten, shagtabak en rookloze tabak met kenmerkende aroma's en een verbod op producten met verhoogde toxiciteit en verslavendheid.

Wanneer?

De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu over het voorstel buigen. De Commissie hoopt dat de nieuwe regels in 2015 in werking kunnen treden.

Belga Foto PhotoNews

Meer over Europese Commissie