'A perdre la raison' verkozen tot beste Belgische film (video)

De Belgische filmcritici hebben de film 'A perdre la raison' tot beste Belgische film van 2012 verkozen. Ze hebben ook vijf finalisten geselecteerd voor hun Grote Prijs 2013. Dat zegt Olivier Clinckart, voorzitter van de Unie van Filmkritiek (UFK), woensdag.

fvranckx

De Cavensprijs voor de beste Belgische film van het jaar gaat naar Joachim Lafosse (links op de foto) voor 'A perdre la raison'. De Grote Prijs van de UFK heeft tot doel de aandacht van het publiek te vestigen op de film die het meest bijdraagt tot de verrijking van de filmkunst.

De jury "juicht de subjectieve kijk toe waarmee de cineast een maatschappelijk thema aanpakt en verrijkt", zo staat in het juryrapport, en "Lafosse geeft blijk van durf door een waargebeurde tragedie tot fictie te verheffen".

De film is losjes geïnspireerd op het familiedrama uit 2007 waarbij een moeder in Nijvel haar vijf kinderen ombracht. In de film "vertolkt actrice Emilie Dequenne (foto boven) een complex personage, dat zij met een buitengewoon inlevingsvermogen vertolkt", aldus nog de filmcritici.

Bekijk de trailer van de film via YouTube:

Grote Prijs

De leden van de UFK hebben ook 5 finalisten geselecteerd die in aanmerking komen voor hun Grote Prijs die bekroond zal worden op 5 januari 2013: 'Beasts of the Southern Wild' van Benh Zeitlin, 'Take Shelter' van Jeff Nichols, 'Shame' van Steve McQueen, 'Ernest & Célestine' van Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier, en 'Killer Joe' van William Friedkin. Vier jonge regisseurs, waarbij zelfs twee debutanten, nemen het dus op tegen een echte filmveteraan.

Belga Foto's PhotoNews