Psychiater veroordeeld voor moord die schizofrene patiënt pleegde

Een psychiater is dinsdag in Marseille veroordeeld tot een jaar gevangenis met uitstel voor de onopzettelijke doodslag die een van haar schizofrene patiënten pleegde. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in Frankrijk. Die veroordeling zal volgens de verdediging gevolgen hebben voor de uitoefening van het beroep van psychiater.

fvranckx

In haar beslissing haalt de correctionele rechtbank van Marseille uit naar de "verschillende gebreken" bij de behandeling van Joël Gaillard, van 2000 tot zijn vlucht in 2004, door dokter Danièle Canarelli. Twintig dagen na zijn vlucht doodde Gaillard in Gap de tachtigjarige vriend van zijn grootmoeder met een bijl.

Gaillard, die aan schizofrenie lijdt, werd voor die moord strafrechtelijk niet veroordeeld. Eerder pleegde hij al verschillende aanvallen, waaronder ook een moordpoging. De magistraten zijn zich ervan bewust dat "nulrisico en voorspelbaarheid niet bestaan".

Toezicht

Maar Castoldi onderlijnde dat ze in haar houding beperkt werd door blindheid voor de feiten. In plaats van mee te gaan met het advies van haar vakgenoten, bleef de psychiater zich eind 2003 koppig kanten tegen een langdurige opname.

Aan de oorsprong van dit onuitgegeven proces ligt een klacht van de zoon van het slachtoffer, die ook een aanklacht indiende tegen de Franse staat en het ziekenhuis. Dat laatste werd in 2009 veroordeeld voor een gebrek aan toezicht.

Verschillende collega's van de psychiater hoorden het vonnis aan. De Franse Geneeskundige Academie onderlijnde dat het moeilijk is "het criminele gevaar" in te schatten.

Belga Archieffoto PhotoNews