Vrouw overlijdt aan kanker door longen van zware roker

De 27-jarige Jennifer Wederell is overleden nadat ze donorlongen ingeplant had gekregen van een zware roker. Het ziekenhuis had dat niet vooraf gemeld. De vrouw stierf aan de gevolgen van longkanker. "Mijn dochter stierf een dood die voor iemand anders was bestemd", zegt vader Colin Grannell.

drombouts

De ouders van Jennifer, die afkomstig was van Hawkwell in het graafschap Essex (Groot-Brittannië) verloren al een zoon aan mucoviscidose. En ook met Jennifer, die aan dezelfde ziekte leed, ging het de slechte kant op.

Ze moest permanent zuurstof krijgen. Alleen donorlongen zouden haar leven kunnen redden. Die werden vorig jaar in april ook gevonden bij een 20-jarige die net overleden was. "Jennifer kon weer alles doen en was eindelijk van dat vervelende zuurstofmasker verlost", zegt Grannell.

In september huwde ze met haar vriend David Wederell. "Ons geluk kon niet op", zegt hij. Tot bij een onderzoek een kwaadaardig gezwel werd vastgesteld in haar longen. Pas toen kwam aan het licht dat de orgaandonor van wie de vrouw 'nieuwe' longen had gekregen een zware roker was die gemiddeld 20 sigaretten per dag rookte.

In Vlaanderen ondergaan elk jaar 60 tot 70 patiënten een longtransplantatie. Drie op de tien donorlongen zijn afkomstig van een overleden roker. "Wij bekijken elk geval apart", vertelt professor Dirk Van Raemdonck, voorzitter van de Raad voor Transplantatie. "Wij transplanteren geen rokerslongen, wel longen van mensen die gerookt hebben", klinkt het.

TG