Akkoord over referendum over Catalaanse onafhankelijkheid

Twee separatistische Catalaanse partijen zijn het dinsdag eens geworden om in 2014 een referendum te houden over onafhankelijkheid van de regio in het noordoosten van Spanje.

jatimmermans

Door het akkoord tussen de CiU en de meer radicaal-separatistische ERC kan de Catalaanse premier Artur Mas, de voorman van de CiU, aan het hoofd van de regering in Barcelona blijven, hoewel zijn partij bij de regionale verkiezingen van 25 november aan steun moest inboeten, maar wel de grootste partij bleef. De ambitie van de CiU was echter een absolute meerderheid te veroveren.

Indien beide partijen het daarover eens zijn, kan het referendum ook afgeblazen worden, meldde ERC-leider Oriol Junqueras.

De centrale regering in Madrid, onder leiding van de conservatief Mariano Rajoy, is tegen de volksraadpleging in Catalonië gekant. Rajoy wil het initiatief via het Grondwettelijk Hof blokkeren. Hij argumenteert dat enkel Madrid mag beslissen over het houden van refererenda over afsplitsing.

Het separatisme heeft in Spanje een serieuze boost gekregen door de economische crisis, die gezorgd heeft voor een werkloosheidspercentage van 26 procent. Als rijkste regio van het land vindt Catalonië dat het te veel moet afdragen aan de centrale staat om de kassen van Spanjes armste regio's te spijzen. Eenzelfde rijk-arm-fenomeen doet zich in vele Europese landen voor.

Belga

Foto AFP