Oorlog tussen Antwerpse stafhouder en advocaat Rieder

Print
Oorlog tussen Antwerpse stafhouder en advocaat Rieder

Oorlog tussen Antwerpse stafhouder en advocaat Rieder

Naar aanleiding van een opiniestuk rond misbruiken van het systeem van juridische bijstand, overweegt de stafhouder van de Antwerpse balie een tuchtklacht tegen de Gentse advocaat Hans Rieder (foto). "Met zijn aanval, die ongezien is in de advocatuur, illustreert de stafhouder hoezeer het noodzakelijk is om in de advocatuur tot een betere kwaliteitsbewaking te komen", reageert Rieder in een persbericht.

Rieder stelde in een opiniestuk in De Standaard van 14 december onder meer dat advocaten "niet te beroerd zijn om op een uit de hand gelopen dansfeestje, waar wel eens een lijntje wordt gesnoven, te pochen dat ze er alle belang bij hebben dat hun cliënt zo lang mogelijk opgesloten blijft, omdat ze bij iedere verschijning voor de rechtbanken punten verzamelen die op het einde van het jaar veranderen in harde valuta."

De Antwerpse stafhouder Herman Buyssens vraagt dinsdag in een brief aan de stafhouders en de leden van de balie, die Belga kon inkijken, dat Rieder zich publiek verontschuldigt bij de advocaten die hij heeft beledigd. Buyssens overweegt een tuchtklacht in te dienen, op aandringen van verschillende leden van zijn balie.

Belastinggeld

"Vooreerst is de stafhouder van Antwerpen organiek volstrekt onbevoegd om ten aanzien van Mr. Rieder (die van de balie van Gent en niet van de balie van Antwerpen afhangt) welkdanig initiatief te nemen", reageert de advocaat. "Waar het werkelijk om gaat, is hoe moet worden gecontroleerd hoe de advocatuur in ruil voor de ontvangen miljoenen uit de staatskas, zelf toeziet op de kwaliteitsvolle besteding van het belastinggeld."

"Zoals de overheid en de burger recht hebben op een juiste besteding van de publieke geldmiddelen, hebben alle rechtzoekenden en de advocatuur recht op een deugdelijke kwaliteitsbewaking. Met zijn dreiging om een tuchtonderzoek te laten openen en publieke verontschuldigingen van Mr. Rieder te eisen, illustreert de stafhouder van Antwerpen dat het zijn bedoeling is de bestaande wantoestanden dicht te dekken en hun voortbestaan blijvend mogelijk te maken", besluit Rieder.

Lees hier de open brief van de stafhouder aan Rieder.

De kritiek van Meester Rieder werd al in juni jl.geuit door de Brugse stafhouder Paul Bekaert en geniet ruime steun. Lees hierover meer op de expertenpagina van John De Wit.

Belga

Foto Belga