Helft Belgen vindt 40 jaar werken noodzakelijk maar wil het zelf niet

Print
Helft Belgen vindt 40 jaar werken noodzakelijk maar wil het zelf niet

Helft Belgen vindt 40 jaar werken noodzakelijk maar wil het zelf niet

De helft van de Belgen vindt dat iedereen minstens 40 jaar moet werken, maar slechts 26,5 procent wil zelf effectief werken tot 65 jaar of langer. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Sociaal Fonds Agentschap Vlaanderen dat dinsdag werd voorgesteld.

Het Europees Sociaal Fonds Agentschap Vlaanderen liet onderzoeken wat de huidige percepties en verwachtingen van de Belgen zijn omtrent hun werksituatie en de toekomst errond.

Uit het onderzoek is gebleken dat 50 procent van de Belgen vindt dat iedereen 40 jaar moet werken voor een volwaardig pensioen. Slechts een kwart (26,5 procent) is echter bereid om te werken tot 65 jaar of langer.

Er zijn ook opvallende leeftijdsverschillen. 40 jaar werken is voor 58,5 procent van de 51+'ers belangrijk, en voor 42 procent van de -20'ers. Omgekeerd is meer dan een derde van de ondervraagde tieners (35,8 procent) bereid tot na 65 te werken. Bij werknemers ouder dan 51 daalt dat tot een kwart.

"Brugpensioenen vormen een groot probleem, maar solidariteit is soms ver te zoeken. Het motto lijkt wel 'iedereen moet 40 jaar werken, behalve ik'", concluderen de onderzoekers.

Wat betreft andere demografische kenmerken zijn vrouwen (23 procent) minder vaak dan mannen (30 procent) bereid om tot of na hun 65ste aan de slag te blijven, evenals Walen (22 procent) tegenover Vlamingen (29 procent) en laaggeschoolden (23 procent) tegenover hooggeschoolden (29,5 procent).

De studie werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Bexpertise bij 4.000 Belgen van 16 tot 65 jaar.

Belga
Foto PhotoNews