Coffeeshophouders verliezen opnieuw veldslag tegen wietpas

Print
Coffeeshophouders verliezen opnieuw veldslag tegen wietpas

Coffeeshophouders verliezen opnieuw veldslag tegen wietpas

Opnieuw hebben coffeeshophouders uit het zuiden van Nederland bot gevangen bij de rechter: het gerechtshof in Den Haag vindt namelijk dat het verboden mag blijven om wiet te verkopen aan drugstoeristen.

Volgens het hof heeft de staat goede redenen om op die manier de grootte van coffeeshops te beperken en drugstoerisme tegen te gaan.

De rechtbank in Den Haag vond dat in april ook al, maar de coffeeshophouders uit Limburg, Brabant en Zeeland gingen in hoger beroep.

Ingezetenencriterium

Het zogeheten ingezetenencriterium betekent dat softdrugs alleen verkocht mogen worden aan personen die in Nederland wonen. Coffeeshops in het zuiden zijn dan ook sinds januari besloten clubs geworden. Per 1 januari 2013 geldt dat ook voor coffeeshops in de andere provincies.

De coffeeshophouders gingen in hoger beroep omdat ze vinden dat het discriminerend is om een onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet in Nederland wonen. Zowel de kortgedingrechter als het hof zijn het daar niet mee eens. Op de vraag of de staat zijn doel ook op een andere manier kan bereiken, heeft het hof geen antwoord gegeven.

Belga
Archieffoto JG


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio