Maastricht beslist vanavond over Spartacustram

Print
Maastricht beslist vanavond over Spartacustram

Maastricht beslist vanavond over Spartacustram

De gemeenteraad van Maastricht beslist vanavond over de toekomst van de Spartacus-sneltram tussen Hasselt en Maastricht. Daarover was door een maatregel in het nieuwe Nederlandse regeerakkoord ongerustheid ontstaan. De sneltram kost de Nederlanders immers in één klap 13 miljoen euro meer.

Die extra kosten komen er door de schrapping van het btw-compensatiefonds door de nieuwe regering-Rutte. Daardoor worden alle Nederlandse bouwprojecten 21 procent duurder.

Dat is een streep door de rekening van de Maastrichtenaars, die de kostprijs van het Nederlandse Spartacus-traject met 13 miljoen euro zien toenemen. De kosten kunnen volgens wethouder Albert Nuss wel gedeeld worden door de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg.

"Geen reden tot paniek"

"Maar er is geen reden tot paniek", aldus Nuss in 'De Ochtend' op Radio 1. "Het Spartacus-project is heel belangrijk voor de euregio. De stad Maastricht hecht er dan ook enorm veel belang aan. De kans is erg groot dat de sneltram er komt."

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) liet al verstaan dat Vlaanderen niet zal bijspringen voor extra kosten in Nederland.

ToMas