Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar'

Print
Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar'

Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar'

Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar 2012'. Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren 'Van Dale Uitgevers' en de VRT dinsdagochtend bekendgemaakt.

Frietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie.

In de subcategorie Jongerentaal werd 'yolo' (You only live once) woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat 'wrijftelefoon', in de categorie Sport/amusement 'gangnamstijl', in de categorie Economie 'sjoemelstroom' en in de categorie Politiek 'foefelakkoord'. De subcategoriën bevatten woorden die door het publiek ingezonden werden.

In voorgaande jaren wonnen de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007) de titel van woord van het jaar.

Project X-feest

In Nederland is Project X-feest het favoriete nieuwe woord van dit jaar. Het woord kreeg 17 procent van de 22.000 uitgebrachte stemmen. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd.

Het publiek werd via internetsites, Facebook, Twitter, weblogs en radio- en tv-programma's opgeroepen om te stemmen. Na project X-feest als het officiële Woord van het Jaar 2012 eindigden bij onze noorderburen bangalijst (16 procent) en inbrekersrisico (15 procent).

Belga
Archieffoto