Kan 3flapgoal jonge Belgen laten voetballen als Barcelona? (video)

Print
Zullen we binnenkort het tiki taka-voetbal van FC Barcelona zien op de Belgische velden? Genkenaar Mark Gaspercic heeft alvast een manier bedacht om de jeugdploegen te laten werken aan hun passtechniek: de 3flapgoal.

Een 3flapgoal is - de naam zegt het zelf - een doeltje, waarin drie flappen zijn aangebracht. “Die laten de bal pas door als er hard genoeg getrapt wordt”, aldus Gaspercic, neef van voormalig Racing Genk-doelman Ronny Gaspercic.

“Je moet ook laag over de grond trappen, omdat het doeltje absoluut niet hoog is.” Een ideaal instrument dus om thuis in de tuin je passing, afwerking en/of tweevoetigheid bij te schaven.

“Je kunt de afstand waarmee je met zowel je goede als mindere voet naar doel trapt, gaandeweg opdrijven, tot je vanop pakweg twintig meter met je mindere voet een goede pass kunt trappen”, zegt Gaspercic. “Zo kun je een serieuze voorsprong opbouwen ten opzichte van je leeftijdgenootjes.”

Club Brugge

Precies daarom gebruiken de Genkse provincialer Bregel Sport én de jeugdopleiding van Club Brugge de uitvinding van Gaspercic al.

“Wij hebben er momenteel vier bij Club Brugge”, zegt Kristoff Ryckewaert, hoofdtrainer van de voetbalschool van Club.

“Onze twee oudste categorieën spelertjes, kinderen geboren in 2004 en 2005, gaan er elke zaterdagvoormiddag mee aan de slag. Met de 3flapgoal leren we de spelers veel gerichter trappen. Je merkt dat ze er uit leren en dat ze beter passen met de binnenkant van de voet. In een groot doel is het vaak makkelijk om te scoren, maar in dit doeltje is dat anders.”

“De jongens leren zo ook om niet te zacht te trappen, want als je dat niet hard genoeg doet, duwt de bal de flap niet achteruit. Een goede pass met de juiste snelheid is immers heel belangrijk. Een te zachte pass zal tijdens een wedstrijd ook vaak onderschept worden door de tegenpartij.”

Bekijk via YouTube beelden van de 3flapgoal:

Meer info: www.3flapgoal.com.

TS/FiVr