"Vandenbosch is een theatraal en koel persoon''

Print
"Vandenbosch is een theatraal en koel persoon''

Vandenbosch is een theatraal en koel persoon''

Borgloon - Gerechtspsychiater Chris Dillen en psycholoog Renaat Mattheus getuigden dinsdag op het Tongerse assisenproces van de 47-jarige Marie-Josée Vandenbosch uit Gors-Opleeuw. Ze schetsten een dubbel beeld van de beschuldigde.

"Ze is enerzijds een theatraal, hysterisch persoon, die anderen charmeert en verleidt en aan zich bindt. Anderzijds is er een zekere koelheid, leegte en egocentriciteit. Ze is onder de radar kunnen blijven om te spreken van een persoonlijkheidsstoornis,'' aldus Dillen. Hij bevestigde dat Vandenbosch onbewust heel snel van huilen naar rationeel en koel kan switchen.

Femme fatale

"Ze heeft haar spijt geuit, maar het berouw is oppervlakkig. In één paragraaf zei ze dat ze spijt heeft van de feiten, dat haar dochter haar papa kwijt is, maar ook dat ze in de gevangenis belandde,'' zei Dillen. Psycholoog Mattheus omschreef haar als een 'femme fatale', een normaal begaafde vrouw met een IQ van 104.

"Ze charmeert aan de oppervlakte en verleidt om affectie te krijgen. Om dat te verkrijgen, gaat ze veel kwaadheid en agressie wegduwen en doen alsof ze lief is. Ze is niet gemakkelijk van haar stuk te krijgen. Wanneer ze met andere mensen omgaat, kan ze moeilijk psychologisch afstand houden. In een relatie zal ze zich gemakkelijker verliezen. Onder druk, tijdsdruk of andere psychologische druk, is haar zelfbeheersing niet optimaal."

Zachtgekookt ei

Tijdens het onderzoek omschreef Vandenbosch haar vader als een zachtgekookt ei en eigenlijk omschreef ze in dezelfde stijl haar man Rudi. Die was in de ogen van Marie-Josée volgzaam, braaf en oersaai, vooral op seksueel vlak. Op zijn veertigste zou Rudi gezegd hebben dat hij een oude man was. Dillen vermeldde nog een opvallend detail van de beschuldigde tijdens de reconstructie, waar ze voordeed hoe ze haar man verstikte. Marie-Josée vroeg of ze in de badkamer nog wat parfum mocht opdoen, want ze had in de gevangenis een nieuwe man leren kennen.

De drie laatste getuigen dinsdag waren de werkgever en twee collega's van Rudi Kersten, die hem omschreven als een stille, harde werker in het fruitkistenbedrijf in Borgloon. Het bericht over Rudi's dood viel voor hen als het ware uit de lucht.

Woensdag is de laatste dag van het getuigenverhoor. In de voormiddag komen de broers en zus van Rudi aan het woord. Voorts is het uitkijken naar de echtgenoot van de Hoeseltse traiteur, met wie Vandenbosch zestien jaar lang een seksuele relatie had. Haar twee zussen komen getuigen en de allerlaatste getuige is Lommelaar Sven Slegers, de man met wie ze in de gevangenis trouwde. Intussen wil hij van haar scheiden.

Belga
Foto TP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio