Patrick Dewael hangt voortaan naast Herman Van Rompuy

Print

Patrick Dewael hangt voortaan naast Herman Van Rompuy

In de Kamer is dinsdag het portret van Patrick Dewael als Kamervoorzitter onthuld. Het portret van de hand van de gewezen persfotograaf en popart-kunstenaar Philippe Lebeau krijgt een plaats in de Kamer naast het portret van de Dewaels voorganger als parlementsvoorzitter, Herman Van Rompuy.

De Kamer beschikt over een imposante collectie van alle parlementsvoorzitters sinds het ontstaan van het land. De leeszaal van de Kamer, waar de oudste portretten hangen, is reeds lang volzet zodat de recentste voorzitters een plaats kregen in de gangen naar het halfrond.

Daar zal ook het portret van Dewael opgehangen worden, naast dat van zijn voorganger Herman Van Rompuy. Dewael merkte op dat die na zijn voorzitterschap nog premier en voorzitter van de Europese Raad geworden is.Sociale media

Dewael zat de Kamer voor van 31 december 2008 tot 20 juli 2010.

"Het is pas in die functie dat men ten volle beseft hoe belangrijk de democratie is. Hoe belangrijk politiek is", zei hij bij de inhuldiging.

De Open Vld-fractieleider nam ook de verdediging op van zijn assemblee. "In tegenstelling tot diegenen die beweren dat de Kamer niet meer dan een praatbarak of stemmachine zou zijn, weet ik dat hier, week na week, belangrijke beslissingen worden genomen ten bate van het welzijn en de welvaart van de bevolking".

Hij stelde zich echter ook vragen bij de snelheid van de media die mensen de klok rond in real time informeren en waarschuwde de politici ervoor niet de speelbal te worden van de publieke opinie.

"Want dan verliezen we een belangrijk element in ons parlementair systeem: de nodige reflectie, de discussie, het afwegen van de pro en contra's, de intoming van spontane, maar vaak ongenuanceerde voorstellen".

Belga
Foto's AFP