Auteur 'De Voedselzandloper' verdedigt zich tegen kritiek

Print
Auteur 'De Voedselzandloper' verdedigt zich tegen kritiek

Auteur 'De Voedselzandloper' verdedigt zich tegen kritiek

De recent afgestudeerde arts Kris Verburgh heeft dinsdag op een persconferentie het controversiële boek 'De voedselzandloper' verdedigd tegen kritieken. Daarbij kreeg hij de steun van vijf medici.

Kris Verburgh, de arts en auteur van het in maart uitgebrachte controversiële boek 'De voedselzandloper' heeft in Antwerpen gepleit voor een ander eetpatroon met meer aandacht voor groenten, fruit en peulvruchten. De broodconsumptie zou daarbij naar beneden moeten, wat volgens Verburgh diabetespatiënten kan genezen. Academici noemden sommige stellingen niet wetenschappelijk onderbouwd of zelfs gevaarlijk. De Universiteit Antwerpen distantieerde zich in september van het boek.

Schoonheidsfoutjes

Dinsdag herhaalde Verburgh de stellingen en werd hij bijgestaan door vier collega-artsen en een emeritus-professor uit België en Nederland. "Het feit dat het boek zo veel commotie veroorzaakte, bewijst dat men oude denkbeelden wil blijven verdedigen", verklaart Verburgh. "Wij vragen dat de overheid de voedingsadviezen aanpast en artsen meer opleidt over voeding, want er zijn belangrijke gezondheidsvoordelen mee te behalen."

Verburgh heeft niet lang moeten zoeken naar de hem ondersteunende artsen, antwoordt hij op persvragen. Gevraagd naar of het boek unaniem en integraal gesteund werd, antwoordt arts Werner Faché, oprichter van een preventiekliniek, dat er "links en rechts wat schoonheidsfoutjes" instaan, maar dat de maatschappij er "beter aan toe zou zijn mocht iedereen volgens de concepten van het boek eten".

Bestseller

Van het boek zijn in Vlaanderen en Nederland intussen 110.000 exemplaren verkocht. Volgens Verburgh bekijkt men momenteel of er vertalingen mogelijk zijn.

Foto: PDR
Kris Verburgh