UEFA-voorzitter Platini verzet zich tegen doellijntechnologie

Print

UEFA-voorzitter Platini verzet zich tegen doellijntechnologie

Michel Platini, de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), blijft zich verzetten tegen de invoering van technologische hulmpiddelen in het voetbal. Dat verklaarde hij op een persbijeenkomst in het Maleisische Kuala Lumpur. De Fransman is van mening dat de doellijntechnologie veel te duur is.

"Het kost 50 miljoen euro op vijf jaar tijd om doellijntechnologie te introduceren in de competities. Dat geld geef ik veel liever uit aan de ontwikkeling van het voetbal zelf", stelde Platini.

"Goede bril"

"Als er een scheidsrechter achter doel staat, als hij een meter van de lijn staat en als hij een goede bril heeft, kan hij toch zien of de bal de lijn al dan niet heeft overschreden", klonk het bij de UEFA-voorzitter, die zijn aversie tegen technologische hulpmiddelen nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Hij blijft voorstander van een arbitrage met vijf refs: één scheidsrechter, twee lijnrechters en twee bijkomende scheidsrechters aan de doellijnen. Dat systeem wordt momenteel in de UEFA-competities gebruikt.WK voor clubs

Eind vorige maand raakte bekend dat de Wereldvoetbalbond FIFA contracten afgesloten had met Hawk-Eye en GoalRef, twee ontwikkelaars van doellijntechnologie. De twee systemen worden momenteel getest tijdens het WK voor clubs in Japan (6-16 december).

GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal, en wordt getest in het stadion van Yokohama. Hawk-Eye, dat werkt met camera's en al bekend is van het tennis, wordt gehanteerd in het stadion van Toyota. Ook op de Confederatiebeker van 2013 en het WK van 2014 in Brazilië zal doellijntechnologie gebruikt worden.

Belga
Foto boven: AFP, Michel Platini
Foto inzet: EPA, de doellijntechnologie wordt momenteel getest op het WK voor clubs in Japan.