Alfacam in Indiase handen

Print
Alfacam in Indiase handen

Alfacam in Indiase handen

De televisiedienstengroep Alfacam uit Lint komt in handen van het Indiase concern Hinduja. Alfacam zit al geruime tijd in zware financiële moeilijkheden. Het bedrijf kreeg al twee keer een gerechtelijk akkoord toegekend.

Alfacam is het verhaal van Gabriël Fehervari. De zoon van Hongaarse vluchtelingen bouwde zijn bedrijf uit tot een toonaangevende onderneming in de televisiewereld. Hij verzorgde met zijn geavanceerde captatiewagens internationale manifestaties zoals de Olympische Spelen, de wereldbeker voetbal en het Eurovisiesongfestival. Hij startte zijn bedrijf destijds met opnames van de Proms in Antwerpen.

Toen hij in 2010 een eigen televisiezender, Exqi oprichtte ging het finaal fout. Alfacam raakte diep in de schulden en slaagde er niet meer in de problemen af te wentelen. De banken kenden Fehervari enkele maanden uitstel van betaling toe. In afwachting werd gezocht naar een partner. Tot nog toe werden alle kandidaten afgeschrikt door de uitstaande schuldenlast van liefst 57 miljoen euro. De Vlaamse overheid kende Fehervari voor 20 miljoen euro aan garanties toe.

Alfacam was tot nog toe voor zowat 60% in handen van Gabriël Fehervari zelf en zijn echtgenote. De holding GIMV houdt 10% van de aandelen in handen. De resterende aandelen zijn in handen van het grote publiek en noteren op de beurs. Alfacam ging enkele jaren geleden op de beurs en noteerde toen als aandeel 14 euro. Die waarde is vandaag nagenoeg helemaal weggeveegd.

Exclusieve overnamegesprekken

De Indiase groep Hinduja heeft alvast exclusieve overnamegesprekken met Lint opgezet. Hinduja is een internationaal vertakt concern dat vanuit Londen opereert. De groep nam eerder al de busactiviteiten van het Britse Leyland over en de chemiedivisie van Gulf Oil. Hinduja is eveneens actief in de IT-wereld en in de bankwereld. De Indiërs deden eerder al een bod op de private-bankingdochter van KBC maar die overname werd geblokkeerd door de Luxemburgse banktoezichthouder.

In afwachting van een definitief akkoord gaan de Indiërs eerst nog de boekhouding van Alfacam doorlichten. Die operatie moet medio januari afgerond zijn. Het principe-akkoord bij de geplande overname loopt in dit opzicht tot eind januari.

Alfacam stelt zo'n 250 mensen tewerk.

Marc BALDUYCK

Foto: Belga